2009. október 21., szerda

Disznóvágás a Pagonyban

Ahogyan azt már az előttem szóló kielemezte, tavasz óta az egész világot bejárta az új keletű influenzajárvány híre. Madárinfluenza után sertésinfluenza, és ha így folytatódik a tendencia, nemsokára semmi sem marad a baromfiudvarunkban. Sokan sokféleképpen közelítik meg a témát, sokan sokfélét írnak róla. Valaki a járvány kialakulását kutatja; van, aki a vírus megelőzéséért tesz lépéseket; vannak a témában jártas kutatók, szakértők, orvosok, kritikusok, marketingesek… A járványnak nem csak egészségügyi, de bizonyítottan gazdasági és társadalmi hatásai is vannak. Én egy kicsit ez utóbbival szeretnék foglalkozni, mert úgy érzem, hogy a problémának vannak méltánytalanul elfelejtett részei, amiről egyetlen kutatás, elemzés sem szól, még csak cikket sem találni róla.
Mert ki is foglalkozik szegény Malackával? A világ legártatlanabb teremtésének 80 éves karrierje törhet derékba! És miért? Mert feltörekvő családtagjai egyetlen filmszerepet sem kaptak a vásznon és a Csillag születik méltán híres színpadán sem fedezték fel őket. Így kénytelenek voltak valami mást kitalálni. És ha már egyszer a madaraknak összejött… Egyik sem gondolt azonban a negatív következményekre: híresek helyett inkább hírhedtek lettek. Még a fejlettebb társadalmak is kirekesztették őket, sok esetben a gyilkosságtól sem riadtak vissza! Társaik odavesztek, ők maguk pedig a társadalom peremére kerültek.
És ennek, a megengedhetetlen diszkriminációnak esett áldozatául a Föld egyik legszerethetőbb jószága, Malacka. Ő igazán semmiről sem tehet. Nyugodtan élte legkedvesebb barátaival mindennapjait, mikor egyik napról a másikra minden megváltozott. A Százholdas Pagonyba is megérkezett a hír: a sertésinfluenza mindenhol szedi áldozatait. A hír hallatán gyorsan futott legjobb barátjához, Micimackóhoz, megnyugtatást várva: nem lesz semmi gond. De ekkor váratlan fordulat történt! A 80 éves, hűséges barátság megingott. Micimackó bátorítás helyett pánikba esett. Egy csupor méz elfogyasztása után rohant is Nyuszihoz, Tigrishez, Füleshez és Bagolyhoz, hogy elmondja nekik a legújabb eseményeket. Hüledezve hallgatták a történteket, majd megtették a megfelelő óvintézkedéseket: maszkokat vettek és Malackát egyelőre elkülönítették.
Milne sajnos már nem tud rajta segíteni és a Walt Disney társaság is latolgatja a szerződésbontást vele. Egy biztos: itthon az RTL Klub már levette műsoráról a mesét. Aggodalomra adhat okot kollégái menesztése is. A Pixar könyörtelen: még a malacperselynek sem adják meg az esélyt, hiszen a Toy Story 3. része Guba nélkül fog folytatódni. A vele készült filmplakátokat már megsemmisítették és készülnek az újak, immár nélküle. Babe haverja is nehéz helyzetbe került: nem tárgyalnak vele címszerepének 3. részéről. Malacka elkeseredett és öngyilkossággal fenyegetőzik. Nem hagyhatjuk annyiba! Itt és ily’ módon nem érhet véget a történet! Szóval felkérnék minden valaha volt gyermeket és azokat is, akik még mindig annak érzik magukat, állítsuk meg a sertésinfluenzát és mentsük meg Malackát! Akár egy kézmosás is segíthet! És így megakadályozhatjuk, hogy meglegyen a sertésinfluenza első olyan áldozata, aki el sem kapta a vírust…

Kicsi Lány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése