2009. október 22., csütörtök

Meghalt Vuk „édesapja”


Kedden arról szóltak a hírek, hogy meghalt Dargay Attila animációs filmrendező. Halálával a nemzet egy igazán értékes emberrel lett szegényebb. Ha valakinek e név hallatán nem is ugrik be semmi, biztos vagyok benne, hogy ha azt mondom Vuk, Szaffi, A nagy ho-ho-ho-horgász, Pom Pom meséi, Gusztáv, Lúdas Matyi mindenkiben felidéződik valamilyen szép emlék gyermekkorából, hiszen a saját korosztályom és szüleink ezeken a meséken nőttünk fel.
Igen, ezek még igazi mesék voltak, melyeknek célja az volt, hogy az igazi értékekre neveljék a társadalom legfiatalabb tagjait, akiknek a lelke még mindenre fogékony. Ezek a mesék szeretetről, igaz barátságról, tiszteletről, tisztességről szólnak és jó példát mutatnak a gyerekeknek. Nem véletlen, hogy sok felnőtt is kedveli ezeket a régi klasszikusokat, mert ezeknek a filmeknek van tartalma, Gusztáv történetei felnőttek számára is vicces humorukkal mindenkinek képesek mosolyt csalni az arcára. Ezek a mesefilmek művészi alkotások szemben a mai mesének nevezett gyerekeknek szóló filmekkel. Sajnálatos módon ma már ilyen világban élünk, ahol ezen emberi értékek, melyeket ezek a régi mesék hirdetnek elhalványulóban vannak. A népbutítás már gyerekkorba elkezdődik, a média a legkisebb korosztály számára is szennyet sugároz. Ha megnéz az ember egy mai mesét mind a képi világ, mind a tartalom – finoman szólva – elég gyenge… Nemrég láttam egy mesefilmeket sugárzó csatornán egy gyerekfilmet, melyben a szereplők felismerése gondot okozott, mert nem tudtam eldönteni, hogy az oroszlánnal keresztezett medvének kinéző figura most melyik is a kettő közül??? Aztán kiderült, hogy egyik sem…hanem egy nyúl. És hát a történet is elég beteg volt, a főszereplő rokona látogatóba jött, akiről kiderült, hogy gonosz és az a legjobb szórakozása, hogy állatokat robbantgat fel. Ez épp ilyen volt, mint amilyen kaotikusnak hat itt leírva! Ma már az agresszió, az önzés, a felsőbbrendűség mind megjelenik a mesékben, és ha az ember nem figyel oda a gyerekére, engedi, hogy bámulja a tv-t meglepő dolgokat tapasztalhat az ő kis szeme fényétől. Kénytelen lesz a lábát lejárni egy Hello Kitty-s harisnyáért, hogy kislánya hajlandó legyen oviba menni másnap reggel. Ugyanakkor ha eltiltja a „legmenőbb” rajzfilmektől, ugyanúgy árt gyermekének, mert az oviban ő lesz a legbénább kis lurkó, a többi társa kiközösíti amiért nem tudja, hogy mi az a „lunáris frizbi”és nem képzeli magát egy űrből jött szupererős lénynek.
Nem túl egyszerű ma gyermeket nevelni, a szülőknek nehéz dolga van, ha a társadalom számára értékes embert akar faragni utódából. Pontosan ezért nem szabad elfeledkezni az olyan régi művészek, mint Dargay Attila alkotásiról, mert abból a gyerekből, aki ezeken a meséken nő fel még lehet értékes, értelmes felnőtt. A saját gyűjteményemet én is nagy becsben tartva őrzöm arra az időre, amikor majd én is utódnemzésre és gyermeknevelésre adom a fejem…

Kicsi Moly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése