2012. október 11., csütörtök

Gigantikus kampány: Red Bull Stratos



A Red Bull méltán híres a nagyszabású rendezvényiről, legyen az a Red Bull Air Race vagy Red Bull Röpnapok, melyek itthon is hatalmas népszerűségnek örvendenek.
Az idei nagy dobásuk a Red Bull Stratos világrekord-kísérlet, melynek során 36 kilométeres magasságból, a világűr pereméről ugrik ki Felix Baumgartner osztrák bázisugró. A cél megdönteni Joseph Kittinger 1960-as rekordját, ami 31 kilométeres magasságból történő ugrás, valamint további három világrekord megdöntése: a legmagasabb bázisugrás és a leghosszabb szabadesés csúcsának megdöntése mellett a felfele vezető út lesz az eddigi legmagasabb emberrel végrehajtott ballonos repülés. Az ugrás célja azonban nem csupán a rekorddöntés: a közreműködő tudósok tapasztalataikat modernebb űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez szeretnék felhasználni és információk szereznének arról, miként reagál az emberi test a hangsebesség átlépésére.

A projekt körül hatalmas social media visszahang van, YouTube-on élőben lehet nézni az egész mutatványt, de Facebook, Twitter, és a saját weboldalukon is folyamatosan friss információkat találhatunk.
Baumgartner egyébként 2010 januárja óta készül a kísérletre egy nyolcfős tudóscsoport segítségével, amelynek tagjai fejlesztették ki számára a felemelkedéshez használt kapszulát és a védőöltözetet. A szabadesés eddigi csúcstartója, Joseph Kittinger gyakorlati tanácsokkal látta el Baumgartnert.
Az eredetileg szeptemberre tervezett ugrást többször el kellett halasztani. Egyszer például azért, mert egy tesztugrásnál megsérült a héliumballonnal szállított hő- és nyomásálló kapszula. Eredetileg október 9-én, kedden végezték volna el az ugrást, azonban ezt elhalasztották vasárnapra, mert kiderült, hogy közeleg egy hidegfront, amelyet várhatóan heves széllökések kísérnek.


De volt csúszás azért is, mert nem sokkal a kísérletek elindulása után egy másik bázisugró, Daniel Hogan beperelte a csapatot szponzoráló Red Bull céget, mivel szerinte azok „ellopták az ötletét.” A per miatt több hónapra leálltak az előkészületek, a csapat csak az ügy tisztázása után, 2011 júniusában folytathatta a kutatást.
Reméljük, hogy sikerül az ugrás Baumgartnernek, én még egy lépcsőről sem merek leugrani, ő pedig gyakorlatilag a világűr pereméről készül megtenni ezt, ráadásul ezer apróság okozhat halálos kimenetelt. Kíváncsian várjuk, és sok sikert kívánunk!
Az alábbi linkeken lehet követni Facebookról, Twitterről, a Youtube csatornáról és a saját weboldaláról.

Forrás: HVG, CreativeAds
Írta: Gabi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése