2010. szeptember 21., kedd

A közösségek ereje

"Ha az embernek van mit enni, van ruhája és van valamilyen fajta fedél a feje fölött, akkor mindent megkapott, amit ez a Föld adhat az embernek. De a továbblépés lehetősége, az ember lehetősége a másik emberben van. Hiszen ha az ember meghallja valakitől, hogy te fontos vagy nekem, téged szeretlek, veled összetartozom, akkor az ember a legtöbbet kapta az élettől, mert ez ad biztonságot, de talán önbizalmat is. Nem élhetünk úgy, emberekkel, mintha azok nem is lennének. Azokra az emberekre figyelni kell, azokhoz alkalmazkodni kell, azoknak jót kell tenni, azokkal jót kell tenni. Erre van szükségünk, arra a belső derűre és békére, ami akkor születik meg bennünk, ha valakivel jót tettünk, mert ez minden esetben azt jelenti, hogy az ember önmaga fölé kerekedett. Ma azt látom, hogy az egyéni gondolkodás és az egyéni érdek oly mértékben elhatalmasodott, mintha nem is lennénk közösségi lények. Márpedig boldog ember csak akkor lehet, ha a többivel együtt gondolja el az életét. Ma már eljutottunk oda, - a világnak, Európának itt a keleti felében is -, hogy nem függetleníthetik magukat a vállalatok sem."

Kozma Imre atya a Máltai Szeretetszolgálat vezetője

(Forrás: brandtrend.hu)


Az ember társas lény, kapcsolatra lett teremtve. Kapcsolatainknak a minősége, befolyásolja az életünk minőségét is, ezáltal gazdagodhat az életünk. Senki nem élhet egy gazdag, tartalmas életet, ha azt család és barátok nélkül kell eltöltenie. Tehát szükségünk van tartós, minőségi kapcsolatokra. Tartós, jó kapcsolat csak úgy alakítható ki, ha mindenki a másik félben az embert látja, és azt tiszteli benne. Lehet bármilyen társadalmi divatirányzat, a másik ember tisztelete mindig fundamentális része lesz a kapcsolatoknak. A Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Kozma Imre atya gondolata mindenkinek példaértékű lehet. Az ember számára nincs fontosabb, mint a szeretet, amit tisztelettel adunk, és amit örömmel kapunk. Így épülhetnek fel a kisebb-nagyobb közösségek, és ezáltal lesz hova tartoznunk, lesz miben hinnünk. Egy közösség ereje az összetartásban rejlik, lehet ez bármilyen kapocs: hit, család, barátság, szerelem…

Számomra nagyon fontos a hovatartozás érzése, hiszen senki sem szeret egyedül, magányosan élni. Manapság egy ember már rengeteg közösséghez tartozik egyszerre. Család, egyház, iskola, munkahely, sportkörök, online közösségek, stb. Ezek mind nagyon fontos szerepet játszanak egy ember életében, alakítják és formálják azt. Meg kell tanulnunk, hogy lehetünk az adott közösség hasznos tagja, úgy hogy közben attól függetlenül is megálljuk helyünket a világban. Egy közösség biztonságot ad, megtanít alkalmazkodni, hiszen azért csatlakozunk, hogy megmutassuk önmagunkat másoknak, de közben fejlődjünk, változzunk is. Én magam is több közösségbe tartozom, és élvezem a tagságokat, hiszen segítségükkel rengeteg új kapcsolatra tehetek szert, melyek között néha rábukkanok egy-egy igen értékesre. Ezáltal leszek több és boldogabb, barátokkal teli gazdag ember.


Írta: Esztee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése