2011. március 1., kedd

Idegen tollak: már a honlapversenyt is lopják

A mediapiac.com weboldalon jelent meg "Ki másolta le az Év Honlapja versenyt?" címmel Török Diana rendkívül alapos, oknyomozó cikke, amely nem csak a címben jelzett kérdésre felel, hanem arra is figyelmezteti a virtuális valóság olykor naív látogatóit, hogy amikor honlapunkat valakivel megcsináltatjuk, abba bizony kerülhetnek olyan kódok is, amelyek hosszabb távon is kifizetődővé teszik a honlapkészítő számára a munkát, még akkor is, ha amúgy azt nagyon olcsón végezte el.
Mi jellemzi általában szélhámost?

Nos van egy visszautasíthatatlan ajánlata, mert az annyira olcsó (nem egy esetben ingyenes), hogy bolondok lennénk nem elfogadni. Tekintete, stílusa megnyerő, a szélhámos mindig olyan ember, akiről senki nem hinné, hogy az. Különböző üzletágakban utazik, de nem veri nagy dobra, hogy mindegyik mögött egy és ugyanaz a személy áll, igyekszik azt álcázni. Visszaél naivitásunkkal, hozzá nem értésünkkel, tájékozatlanságunkkal.

Ha elolvassuk Török Diána írását, akkor azt látjuk, hogy annak főhöse - Tollas Roland - tele van visszautasíthatatlan ajánlattal. 10-20 ezer forintért megcsinál egy weblapot vagy akár egy webshopot is, ami szinte ingyen van. Azt a naív ügyfelek nem sejtik, hogy az oldalhoz szervesen nem tartozó - illegális linképítésre alkalmas - kódok is beépülnek majd a késztermékbe, amelyek a honlapfejlesztő más érdekeltségeinek termelnek pénzt. Miért baj ez, kérdezhetnénk, ezzel ő végül is az elkészített honlapnak nem árt, csak magának használ, ezt pedig megérdemli, hisz a munkát szinte ingyen végezte el...

Nem is szinte, hanem abszolut ingyen benevezhetünk honlapversenyére, aminek domainje csak a pont utáni végződésben tér el egy másik honlapverseny domainjétől, amit ezen az URL-en keres immár 10 esztendeje szinte minden magyar honlaptulajdonos és honlapfejlesztő: azevhonlapja.hu. Hogy ezzel egy tízéves brandépítést nyúl le? Á dehogy, ő csak ingyenesen is lehetővé teszi azt, amiért mások pénzt kérnek. Hogy azért kérnek pénzt, mert ahol fizetni kell, ott maga a verseny is más, kidolgozott szempontrendszerek alapján zajló professzionális megmérettetés, és nem néhány nagynevű ember szubjektív véleményének szintézise? Hát akkor meg mit izgulnak azevhonlapja.hu szervezői, ez más, tehát össze nem keverhető. Hogy akkor miért kellett bebújni egy összekeverhető domain-név mögé? Miért ne? Tiltja valami? Ha az auto.hu-t valaki lefoglalta, és az auto.info szabad, akkor az utóbbin is szabad indítani egy autós site-ot, nemdebár???

De menjünk tovább a jellemző tulajdonságokon! Fent két bekezdésben két dologról írtunk, és TollasRoland gondosan ügyelt rá, hogy ha egy mód van rá, ne derüljön ki, hogy a két dolog mögött ugyanaz áll. Amikor a cikkíró minden dicséretet megérdemlő alapossággal ezt kideríti, akkor meg szóban hangsúlyozza, hogy a két tevékenységnek semmi köze egymáshoz, minek belekeverni az egyiket a másikba.

Vajon mennyire tud megnyerő lenni ez a fiatalember? Nagyon! A legnagyobb neveket meg tudta nyerni zsűritagnak, hisz a többnyire humánértelmiségi publicisták, közírók csak azt látják, hogy egy egyetemista jószándékú és ingyenes kezdeményezéséről van szó, miért ne adják ők is hozzá ingyen ízlésüket, véleményüket?!

A fenti bekezdések bármelyikét nézve, tulajdonképpen pimf dolgok, igaza van a cikkben Debreczeni Józsefnek, aki - mikor megkérdezik, hogy miért vállalta el a zsűritagságot - irónikusan válaszol, lényegében azt, hogy nem gondolta volna, hogy az imperialisták titkos ügynökével áll szemben.

Nem is érdemes még így összegezve sem levonni a következtetést, az olvasóra bízom, hogy őt mennyire emlékezteti ez az összkép a fentebb körüljárt szélhámosság-definicióra. Inkább - és itt már érdemes túllépni idegen-tollas barátunk személyén - azon járatom az agyam, hogy van-e olyan security cég, amely meg tud védeni engem az emberi szélhámosságtól? A vírustól igen. Még az adat-phishingtől is. Egy jó spamszűrő kiszűri a nigériai milliárdokról érkező csábító ajánlatot is, így annak sem esem áldozatul. De ezek - még ha mögöttük sok esetben emberi szélhámosság van is - a net tárgyiasult termékei, a szoftver elemezni és szűrni tudja, vagyis ha kellően alapos voltam, akkor védve vagyok.

De ki véd meg azoktól, akik emberi arccal vernek át másokat az internet sokak számára kiismerhetetlen világában. Azoktól, akik státuszukat, érvelésüket, korukat vagy akár nevüket tekintve is eleve galambszelidségűnek gondolunk, akikről azonnal lepereg minden zsigeri gyanakvásunk? És itt most nem csak a cikkben említett példáról van szó, hanem a szélhámos konzultánsokról, az amatőr szakértőkről, a net csodatévő erejét bizonygató gurukról, mindenkiről, aki képes megnyerni jóindulatunkat, támogatásunkat és előbb utóbb pénzünket, holott amit ad, az nem nekünk használ, hanem csak és kizárólag neki.

Vajon mikor készül el az a vírusírtó, spamszűrő, amely - legalább a neten - naivitásunk ellen is megvéd minket?

Írta: Vértes János
forrás: http://hirek.prim.hu/cikk/2011/02/25/idegen_tollak-_mar_a_honlapversenyt_is_lopjak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése