2011. április 5., kedd

A víz világnapja – március 22

A megemlékezés létünk nélkülözhetetlen eleméről, minden évben más jelmondat jegyében zajlik. Idén a rendezvénysorozat jelmondata a "Víz a városokért” volt.

Gyakran pazarolunk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. Szerencsére már itthon is egyre nagyobb gondot fordítunk a környezetvédelemre.

Nézzünk néhány sokkoló adatot a vízről!
Tudtátok, hogy a Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra? Hogy a világ számos pontján, több mint 1,2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez? A magyar háztartások átlagos vízfelhasználása 110 liter/ fő naponta? Ez a szám Afrikában kevesebb, mint 20 liter… Meghökkentő adatok, igaz?

A víz az élet minden területén nélkülözhetetlen, mégis, a vízhez való viszonyunkat sokszor a pazarlás jellemzi, holott egyértelmű, hogy a vízkészletek sérülékenyek és korántsem végtelenek. Néhány érdekes, vízfogyasztással kapcsolatos adat:
Egy nap alatt elhasználunk főzéshez 1-5 liter vizet, fürdéshez 75-200 litert, mosáshoz 40-100 litert, folyóvizes mosogatáshoz 40 litert alkalmanként, és akkor még nem beszéltünk a csöpögő csap problémájáról, amivel elpazarolunk legalább 50 litert naponta!

Végezetül álljon itt egy idézet, mellyel össze lehet foglalni, hogy mennyire is fontos az élővilág számára a víz. Sokunk észre sem veszi ennek jelentőségét. A víz világnapja jó alkalmat teremthet arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe, szimbóluma, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének.

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."(Saint-Exupéry)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése