2011. március 1., kedd

Újabb szigorítás a dohányzókra nézve

Alig lépett életbe az új jogszabály, mely szerint a BKV megállóiban tilos a dohányzás, máris további szigorításra számíthatnak a dohányosok. Várhatóan 2011. július 1-jétől kerül ugyanis bevezetésre a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása. A különböző közösségi portálokon, fórumokon már most sokan nyilvánítják ki tetszésüket vagy éppen felháborodásukat ezzel kapcsolatban.

A FIDESZ új javaslata szerint minden zárt légterű helyen tilos lenne a cigarettázás, beleértve a vendéglátóhelyeket és a munkahelyeket is. Mint ismeretes, a BKV megállóiban már február 6-ától tilos a dohányzás, az új tervezet szerint azonban tilalomra lehet számítani az összes aluljáróban és a tömegközlekedési eszközök megállóiban is. A közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék valamint az egészségügyi intézmények területén teljes körű tilalom lép érvénybe, hiszen a javaslat szerint ezeken a helyeken a szabadban sem lehet majd dohányozni.

Alapvető emberi jogaink közé tartozik az egészséges környezethez, a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog. Nem véletlenül hívják „nemdohányzók védelméről szóló törvénynek”, hiszen a jogszabály alapvetően nem a dohányosok ellen irányul, ezzel csupán a nemdohányzók egészséges környezethez való jogát próbálják biztosítani. Számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy e káros szenvedély nem csupán az aktív, hanem a passzív dohányosokra is igen káros. Rengeteg betegség kialakulásával hozták összefüggésbe: agyvérzés, légúti megbetegedések, tüdőtágulás, rák (elsősorban tüdő-, gége-, száj-, hasnyálmirigyrák), impotencia. A passzív dohányosoknál 20-30 %-kal nagyobb a tüdőrák kialakulásának lehetősége, mint azoknál, akik csak „tiszta” levegőt szívnak. Szintén elrettentő adat, hogy egy dohányosnál 2,5-3-szor nagyobb a valószínűsége, hogy szívinfarktusban hal meg, mint nemdohányzó társai. Sőt, magas vérnyomása esetén, ez a kockázat nyolcszoros.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 28.000 ember hal meg Magyarországon közvetlenül vagy közvetve a dohányzás káros hatásai miatt. Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025-2050 között előreláthatóan évi tíz millió ember hal majd meg dohányzás következtében, ha nem sikerül drasztikusan visszaszorítani a dohányzást a felnőttek leszokásának fokozásával, illetve a fiatalok rászokásának megelőzésével. Egy kimutatás szerint ugyanis azoknak a gyerekeknek, akiknek valamelyik családtagjuk cigarettázik és ezáltal kénytelenek otthonukban a dohányfüstöt beszívni, nagyobb korukra több mint 90 %-uk dohányozni fog.

Egyesek úgy vélik, nem elrettentő az a tény, hogy a dohányzás halált okoz, ők úgy gondolják, hogy előbb vagy utóbb úgy is meghalunk. Kérdés, hogy meddig élünk, és hogyan? Mindenkinek saját joga van ahhoz, hogy eldöntse, hogyan teszi tönkre saját egészségét. Ahhoz viszont senkinek nincs joga, hogy eközben mások egészségét is károsítsa.

Arra azonban kíváncsi vagyok, hogy kik fogják ellenőrizni, és milyen gyakran, hogy betartják-e a törvényt, illetve a felmerülő költségeket milyen pénzből fogják finanszírozni?!

Írta: Era

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése