2011. február 9., szerda

Közelgő „ünnepünk” a Valentin-nap?

Nemsokára idén is eljön a szerelmesek ünnepe. Már csak ötöt kell aludni és a szerelmesek ünnepére ébredünk.
Azzal mindenki tisztában van, hogy ezen az ünnepen a szerelmes párok megajándékozzák egymást. Már aki, merthogy vannak olyanok is, akik hűen próbálnak ellenállni ezen átvett szokásnak… De, hogy miért pont ezen a napon ünnepeljük a szerelmet,azt pontosan nem lehet megtudni, hiszen csak hiedelmeket,történeteket olvashatunk erről a napról.

A szokás eredete szerint Szent Bálint püspök a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. Mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Február 14-i kivégezése előtt, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-nap eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival is, így lett

eme ünnep a szerelmesek napja avagy angol nevén: Valentin-nap.

Mint azt már említettem, sokaknak megoszlik a véleménye a jelenségről. Sokan már február elején repesve várják, mások jó előre rettegnek tőle, na meg a rózsaszínű, pihe-puha giccstengertől, amelyet magával hoz. Talán azok tábora a legcsekélyebb, akiket teljesen hidegen hagy a dolog. A pasik többsége ugyan nem kedveli tiszta szívéből a szerelmesek ünnepét, de kedvességből általánosságban mindig meglepik szerelmüket valami aprósággal. Én azt gondolom, hogy akik szerelmesek ne csak ezen a napon szeressék vagy ajándékozzák meg egymást. Egy kedves szónak, egy ölelésnek, a törődésnek minden nap helye kell, hogy legyen életünkben. Persze, kedves gesztus ilyenkor megajándékozni szerelmünket, tegyük is meg, de én azt tanácsolom, ne csak ezen a napon!
Természetesen, mint minden ünnepen, a kereskedők ilyenkor is aratnak. Lehet, hogy ennek a napnak a népszerűségét ők alapozták meg??? Sokan mondják, hogy ez csak még egy alkalmat szolgál a költekezésre, amelyet az árusok természetesen lelkesen elősegítenek a város rózsaszínbe öltöztetésével. Hát tény, hogy karácsony és húsvét között fel kell valamivel dobni a boltot. Nem ritka, hogy a virágárusok ilyenkor 200-300%-kal magasabb áron képesek adni portékájukat, de hát miért ne tennék, ha van rá kereslet?!

Reni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése