2011. február 3., csütörtök

Megrövidíti életünket a szálló por?

Egy felmérés szerint a kisméretű szálló por (PM10) aránya átlagosan a 2010-es esztendőben Budapest több mérőpontján túllépte az egészségügyi határértéket és haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket. E szerint kerületünkben az egyik legmagasabb a szálló por arányának napi átlaga.
Ez már azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, mely veszélyt jelenthet a lakosságra, különösen a gyerekekre, az idősekre, illetve a krónikus betegekre.
De lássuk, hogy mi az a szálló por, és miért is rövidíti meg életünket…
A szálló por a levegőben előforduló szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok gyűjtőneve. Ezt 2 nagy csoportra lehet bontani: az egyik csoportba tartoznak 10 mikrométer átmérőjű durva részecskéjű szemcsék (PM10) ,amelyek lejutnak az alsó légutakba, a másik csoportba tartozik a kisebb átmérőjű finom porszemcsék(PM2,5),ezek alkotják a belélegezhető frakciót,amelyek lejutnak a tüdő léghólyagocskákba.
Emberek millióit, ezzel együtt minket is az foglalkoztat, hogy ennek mik is az emberi egészségre való hatásai?!
Rövidtávú káros hatása, hogy izgatja a nyálkahártyát, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága és vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Azonban hosszútávon sem lehet ezekből a betegségekből nem felgyógyulni, ami az jelenti, hogy a várható élettartam jelentősen csökkenni, a tüdőrák miatti halálozások száma pedig rohamosan növekedni fog. Kutatások alátámasztják, hogy a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki a káros hatásokat.
A felmérést olvasva én is elgondolkoztam, hogy hogyan lehetne környezetünkben a légszennyezettséget megszüntetni vagy hogyan lehetne elkerülni,hogy esetleg mi is megbetegedjünk a szállópor káros hatásaitól. Hát biztos megoldás nincs, csak ötleteket találunk zömével, hogy hogyan kerüljük el a káros hatásokat…. pl: keveset tartózkodjunk a levegőn, és ha mégis kimegyünk, ne a fő közlekedési útvonalakat, hanem a kisebb utcákat vegyük igénybe, vagy a várostól távol eső kirándulóhelyeken szellőztessük ki a tüdőnket…
A kérdés akkor már csak az, hogy mindennapi gondjaink, problémáink mellett, hogyan tudunk erre tudatosan figyelni és mi a biztosítéka annak, hogy ha figyelünk is, akkor mi nem válunk áldozattá???
Hogy miért nem inkább arról beszélünk, hogy milyen intézkedésekkel lehetne a szállópor arányán változtatni, hogy mit tehetünk mi emberek egymásért és azért, hogy ezen közösen változtassunk???
Kérdések, amikre egyelőre nincs válasz….

Reni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése