2011. július 5., kedd

21. század rockerei

A mai, 20 év körüli fiatal rock zenészeket egy sikerben gazda időszak készítette fel és érte el, hogy ma ők játszhassanak a rádiókban, vagy élvezhessük őket testközelből.
Előfordulhat, hogy a kocsiban ülve a vezetés közben, miközben éppen egy fesztiválra tartasz, belököd kedvenc zenekarod zenéjét, majd ütöd a kormányon a ritmust, dúdolod a szöveget és a színpadra magadat képzeled el, miközben több ezer ember nézz és imád Téged… Lehet, hogy zenész akarsz lenni?! Remélem úgy van =)
2003-5-os években kezdődött el az őrület, hogy mindenki gitárt akart akasztani a nyakába. Ezzel nincs is semmi gond, de vajon mi indította el?
2006-ban jelent meg a Papa Roach, The paramore sessions című albuma, amelyből az első héten 37000 darabot adtak el, végül 1,6 millió CD-t sikerült eladni. 2 számukról készült kislemez, a To be loved és a Forever. A következő amerikai zenekar a Green day, kezdetekben country punk műfajban zenélt, ma már a pop és punk-rock vonalon haladnak. 2004-ben dobták ki American idiot című lemezüket, ami nagy hatással volt a mai fiatal zenészekre. A punk és pop egyveleget vegyítették és tálalták elénk, majd adtak el belőle 14 millió darab lemezt világszerte. A kemény rock zene szolgáltatója a Metallica zenekar 2003-ban adta ki nagylemezét St. Anger címen, amiből az első héten 417000 példány kelt el. A Billboard 200-as listáján 1 helyezettek lettek és további 9 országban listavezetők voltak. A rap metál műfajban működő zenekar, a Linkin Park, 2003-ban adta ki Meteora címre hallgató albumát, ami már az első héten több mint 800 ezer példányszámban kelt el. Kislemezes számok erről az albumról többek között a Faint és a Numb című számok. Nagy lökésnek számított a System of a Down zenekar iker albumának a megszületése 2005-ben, amik a Mezmerize és Hypnotize neveket kapták. Külön ki kell emelni a Mezmerize albumról szóló B.Y.O.B című számot, ami Grammy-díjat is nyert.
Persze még sok más zenekart is ide lehetne sorolni, mint például: Foo Fighters, The Offspring, Yellowcard, Blink 182 és magyarok közül Tankcsapda, Depresszió, Alvin és a mókusok.
A zenekarok számára sok problémát okoz a tagok széthúzása. A mai fiatal zenekarok gyakran több tagcserén is túlesnek, mire megtalálják a helyes felállást. Tapasztalat alapján gondokozó tényezők az utazások, késések, rivalizálás, pontatlanság vagy tapasztalatlanság. Ezért a tagfelvételek egyre jobban kezdenek hasonlítani a munkahelyi meghallgatásokra. Így egy még ismeretlen zenekarnak is esélye lehet a felfedezésre, aminek több módja van.
Kezd egyre jobban elterjedni a pubok és szórakozóhelyeken való fellépések. Az üzemeltetők elfogadták, ha a szórakozóhelyek több stílusra tudnak orientálódni, akkor nagyobb látogatóságot érhetnek el. Ezért egyre több helyen építenek zenekarok számára képes színpadot és szerelik fel őket hangtechnikai kellékekkel.

A fellépési lehetőségek bővülése szorosan összefügg az újabb zenekarok megjelenésével, és szerencsére mára már nincs hiány, ha egy helyet meg kell tölteni zenészekkel. A tipikus szervezési módszer, hogy egy ismert zenekar fellépése elé betesznek néhány amatőr vagy feltörekvő zenekart. Így a lehetőségek bővülésével a zenészek is esélyt kaphattak. A későbbiekben egyéb fellépési lehetőségekről, tehetségkutatókról fogok írni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése