2009. szeptember 3., csütörtök

Egyre több és egyre nagyobb!


A Critical Mass nem az egyetlen bringás felvonulás Budapesten, legalábbis mostantól. Szeptember 4-6. között első alkalommal kerül megrendezésre a BUBIFEST /Budapesti Biciklis Fesztivál/. A két rendezvényben azontúl hogy a kerékpárosok számára biztosított /vagy nem biztosított/ körülményekre igyekszik többek között felhívni a figyelmet, ezen kívül más közös vonása is van. A város lakóinak szól elsősorban. A célja az hogy mindenki aki a városban él és mozog, mint egy komoly közlekedési formára tekintsen a kerékpározásra. Persze ehhez sok infrastrukturális feltétel hiányzik még. Nagyjából erre és a folyamatosan növekvő igényre igyekszik felhívni a figyelmet a Critical Mass szlogenje is "többen tekerünk, többet akarunk". És valóban az évente kétszer megrendezésre kerülő rendezvényen egyre többen vesznek részt és emelik a magasba a felvonulás végén a drótszamarukat.
Amiben többet nyújt a BUBI, az nem feltétlenül bringához köthető de mindenképpen erről a témáról szóló program blokkok. Ilyen például a filmfesztivál, amelyen bringás kult mozinak számító filmeket mutatnak be. Továbbá a fenntarthatóság jegyében történő város rendezés illetve tervezés is fő témája lesz a rendezvénynek. A látogatók megismerkedhetnek a külföldi nagyvárosok példájával, azzal a hozzáállással amit az ottani döntés hozók eleinte tanúsítottak, és nem utolsó sorban az eredményekkel amit az aktivisták fel tudnak mutatni.
bringákat hozzanak össze abszolút Tanulság: egyre több és egyre nagyobb számú rendezvényen, egyre professzionálisabb szinten /lásd a Fővárosi Önkormányzat Kerékpár Biztosa/ igyekeznek a szervezők felhívni a figyelmünket az igényre, mely egyértelmű megoldást nyújthat az élhetőbb nagyvárosi életmódra. Továbbá a folyamatosan erősödő bringás szubkultúra is, így egyre nagyobb publicitást kaphat /pl. Erzsébet tér - Gödör, vagy az A38-as hajó/. Szerintem csak idő kérdése az hogy mikor találkozhat ez a törekvés, egy nagyobb gazdasági potenciált rejtő érdek szférával. Ha ez meg történik akkor immáron a Budapesti döntéshozók, amúgy döntésképtelen és választási ciklusokon túlra nem terjedő terminusokban gondolkodni képes gárdája kénytelen lesz tényleges súlyának megfelelően foglalkozni ezzel a kérdéssel. Addig is maradnak a kitartó civil kezdeményezések, melyek során olyan szervezeteket honosítanak meg hazánkban mint a BikeKitchen Budapest. A szervezet célja hogy a leselejtezett kerékpár alkatrészekből működőnon-profit módon, és ezeket a rászoruló gyerekekhez juttassák.
Mi mást lehetne erre mondani mint azt hogy: én ott leszek és HAJRÁ!
KisMiska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése